Vier keer werd Leonardo DiCaprio genomineerd voor een Academy Award, vier keer greep hij naast het gegeerde Oscarbeeldje. Zal hij met The Revenant eindelijk prijs hebben?

Voor een acteur met het palmares van Leonardo DiCaprio - 28 films, waaronder brokken cinemageschiedenis als The Departed, Django Unchained, Gangs of New York en Titanic - is het vreemd dat hij nog nooit met een Oscar naar huis is gegaan. Vier keer was hij er erg dichtbij, maar evenveel keer greep hij er ook naast. En de tijdsspanne waarbinnen hij keer op keer bot ving, is zo lang dat DiCaprio’s ongeluk op Oscaruitreikingen een stukje Hollywoodmythe op zich werd: de eerste keer dat hij genomineerd werd zonder uiteindelijk met het gouden beeld te kunnen vertrekken was namelijk al in 1994.

DiCaprio’s ongeluk op Oscaruitreikingen werd een stukje Hollywoodmythe op zich...

Smoeltje

De nog piepjonge acteur, die zijn carrière nog maar enkele jaren eerder in mineur was begonnen met rolletjes in tv-reeksen als Growing Pains en in b-films als Critters 3, kreeg toen zijn eerste Oscarnominatie voor zijn rol van de mentaal andersvalide broer van Johnny Depps personage in What’s Eating Gilbert Grape?. De film liet meteen zien wat de jonge acteur in zijn mars had, maar zijn jongensachtige looks speelden hem in de rest van de jaren ‘90 een beetje parten. Tot vooraan in de volgende eeuw zou hij opdraven in rollen die hem omtoverden tot een sekssymbool voor jonge meisjes, maar zijn ware pedigree als acteur naar de achtergrond verwezen. Zo zagen we hem achtereenvolgens in The Quick and the Dead en The Basketball Diaries (1995), William Shakespeare’s Romeo + Juliet en Marvin’s Room (1996), Titanic (1997), The Man in the Iron Mask (1998), The Beach (2000), Catch Me If You Can en Gangs of New York (beide uit 2002). Prima films, en bijna allemaal kassuccessen, maar ze brachten de kracht van DiCaprio als karakteracteur niet meteen naar boven.

De acteur, ondertussen al een eindje de dertig voorbij, kreeg een karakterkop...

Carrure

Dat veranderde toen hij, een tiental jaar geleden, het roer helemaal omgooide. Met The Aviator (2004) van Martin Scorsese greep hij voor het eerst een ‘volwassen’ rol aan, wat hem ook zijn tweede Oscarnominatie opleverde (het beeldje zelf ging uiteindelijk naar Jamie Foxx voor Ray). Na zijn rol als Billy in Scorseses The Departed (2006) en die van avonturier Danny Archer in de slimme actiefilm Blood Diamond (2007), die hem zijn derde Oscarnominatie opbracht, begon DiCaprio ook fysiek te veranderen. De acteur, ondertussen al een eindje de dertig voorbij, kreeg een karakterkop en een breder ‘carrure’, en dat leverde hem meer karakterrollen op. Zoals in Body of Lies en Revolutionary Road (2008), Shutter Island en Inception (2010), J. Edgar (2011), Django Unchained (2012), The Great Gatsby (2013) en The Wolf of Wall Street (2013). Die laatste werd meteen ook zijn vierde en voorlopig laatste Oscarnominatie.

“Leo is uitzonderlijk in ieder detail, in ieder aspect van het menselijk gedrag en de observatie”, zegt regisseur Alejandro González Iñárritu, die DiCaprio castte als de na een aanval van een grizzlybeer voor dood achtergelaten bonttrapper Hugh Glass in The Revenant. “Hij is een natuurtalent in nuances en ritmische bewegingen, en alle andere dingen die een personage volledig tot leven brengen. Hij is goed in samenwerking en erg verstandig, en stelt altijd in vraag wat een scène nog krachtiger kan maken. Wat hij ook doormaakt, er komt iets tot leven wanneer Leo voor de camera staat. De manier waarop we de film opnamen, vergde iets onwaarschijnlijks van hem qua ritme, timing, beweging en stilte, en Leo zorgde ervoor dat het werkte.”

“Het ging erom dingen naar het scherm te brengen zonder woorden, of in een verschillende taal.”

— Leonardo DiCaprio

Intensiteit

De belangrijkste uitdaging die The Revenant betekende voor DiCaprio is dat hij vooral zijn lichaam, zijn stem en zijn doorleefde kop kon uitspelen, met een minimum aan dialogen. Het gaf hem ook de kans om de intensiteit in zijn acteerwerk helemaal op de spits te drijven. “Voor The Revenant heb ik een hoop personages gespeeld die ontzettend goed uit hun woorden kwamen én een hoop te vertellen hadden, dus dit was een unieke uitdaging”, typeert DiCaprio het zelf. “Het ging erom dingen naar het scherm te brengen zonder woorden, of in een verschillende taal.”

De vier andere genomineerden voor Beste Mannelijke Hoofdrol op de volgende Academy Awards - er zijn nog geen nominaties bekend, maar je kunt er gif op nemen dat DiCaprio er voor een vijfde keer bij zal zijn - zullen van ver moeten komen.

"Tom straalt een finesse uit die moeilijk te vinden is"

- Alejandro González Iñárritu

De ruwe pit van Tom Hardy

Sinds hij al een eerste keer naast Leonardo DiCaprio aantrad in Inception (2010) werd de Britse acteur Tom Hardy een zware ‘up-and-comer’ in Hollywood, en met Mad Max: Fury Road (2015) groeide hij verder uit tot een superster. In de tussentijd verzilverde de 38-jarige Hardy de aandacht rond zijn persoon met rollen in de spionageprent Tinker Tailor Soldier Spy en de boksfilm Warrior (2011), werd hij de slechterik Bane in The Dark Knight Rises (2012) en kreeg hij de hoofdrol in de misdaadthrillers Locke (2013) van Steven Knight en The Drop (2014) van Michaël J. Roskam. Na zijn echte doorbraak (Mad Max: Fury Road) bleef hij verder zijn eigenzinnige parcours afleggen, met binnenkort de hoofdrol in de televisiereeks Taboo. Maar met zijn rol als Hugh Glass’ aartsvijand John Fitzgerald in The Revenant zette hij een tour de force neer die zijn eerdere prestaties mogelijk nog overklast. “Tom straalt een finesse uit die moeilijk te vinden is”, zegt regisseur Alejandro González Iñárritu. “Hij is zo knap, zo goedgebouwd, zo krachtig en zo sterk, maar kan tegelijkertijd ook uitzonderlijk breekbaar zijn. Dat maakt hem uniek.”

Nog meer taaie jongens in The Revenant:

Domhall Gleeson

was pas nog Generaal Hux in Star Wars: The Force Awakens, en speelt Captain Henry, de aanvoerder van de trappersexpeditie die Glass naar zijn noodlottige confrontatie met de grizzlybeer brengt.

Will Poulter

scoorde twee jaar geleden nog een MTV-award voor ‘breakthrough performance’ in We’re The Millers. In The Revenant geeft hij gestalte aan Jim Bridger, Fitzgeralds protegé.

Forrest Goodluck

is een Native American-acteur die met The Revenant zijn debuut in een Hollywoodfilm maakt. Hij maakte wat naam in het filmfestivalcircuit met zijn kortfilms Sun Kink (2013) en Malady’s Muddy Waters (2014).

Paul Anderson

die in The Revenant een trapper met dezelfde familienaam speelt, is eveneens een debutant, maar heeft in de nabije toekomst rollen in Legend (opnieuw naast Tom Hardy) en In the Heart of the Sea (naast Chris Hemsworth) op stapel staan.