De Amerikaansebontjacht


Een tijdlijn

De vacht van wilde dieren uit het ongerepte binnenland vormde een van de eerste exportproducten van de nog prille Verenigde Staten van Amerika.

Een overzicht van de gebeurtenissen voor, tijdens en na Hugh Glass’ noodlottige overlevingstocht.

1670


De Fransen en Britten ontdekken het economische potentieel van de bontjacht in de Nieuwe Wereld.

1760


De vraag naar bont in Groot-Brittannië en op het Europese vasteland bereikt een hoogtepunt. Vanuit Engelse havens werden er jaarlijks zo’n 500.000 hoeden van bevervacht, veelal geleverd vanuit de Amerikaanse wouden, naar Europa verscheept. In 1700, toen de bonthandel al op gang was, waren dat er nog maar 70.000.

1776


De voormalige Amerikaanse kolonisten verjagen de Britse overheid van hun grondgebied en roepen in Philadelphia hun onafhankelijkheid uit.

1804


Meriwether Lewis en William Clark vatten hun befaamde expeditie aan. Hun doel is om een doorgang te vinden tussen het bewoonde deel van de Verenigde Staten aan de oostkust naar de eveneens al bevolkte westkust, maar de informatie die ze vergaarden tijdens hun tocht, wordt vooral belangrijk voor de westwaartse expansie en de bonthandel.

1810


Nieuwe bonthandelbedrijven, zoals The American Fur Company, The St-Louis Missouri Fur Trading Company en The Northwest Company, vervoegen bestaande ondernemingen als The Hudson Bay Company. Er ontstaat een bitse concurrentiestrijd.

1822


William Ashley en Andrew Henry richten hun Rocky Mountain Fur Company op en roepen via kranten in St. Louis een honderdtal mannen op om verscheidene bonttrapperexpedities met hen te ondernemen. Hugh Glass is een van hen.

1823


De expeditie van William Ashley wordt aangevallen door Arikara-Indianen, waarna de mannen hun aftocht blazen. Het is vlak voor die aftocht dat Hugh Glass wordt verwond door de grizzlybeer.

1848


De goudkoorts in Californië jaagt avonturiers en fortuinzoekers nieuwe richtingen uit. Het aantal bonttrappers daalt gevoelig.

1860


De bonthandel vanuit Amerika stuikt stilaan in elkaar door aanhoudende problemen met lokale stammen en overbejaging.

1861


Het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog.